Nybakt brød er ikke bare nybakt brød!

Dagen i dag startet med å kaste sammen en brøddeig. Nå kjenner jeg plutselig duften av min barndoms gode minner hjemme hos mine besteforeldre.

Bestemoras besteforeldre er sjefen ved frokostbordet i dag!

Det fine med blogging er at du hele tiden jakter på mulige innlegg. Dette bidrar til at minner kommer sigende enten du vil eller ikke. Noen er mer trøblete enn andre, men denne gangen var det gode vibber som tok meg.

I min barndom tilbrakte jeg mang en helg og ferier hos mine kjære besteforeldre. Inne i en liten fjordtarm, i en historisk kommune kalt Snillfjord (ofret i sammenslåing 1.1.20). Forøvrig et betegnende stedsnavn for et par av de snilleste besteforeldrene som fantes. Lukten av nybakt brød var ofte å kjenne der i huset. Når jeg kjenner duften spre seg nå, så får jeg samtidig en ubeskrivelig god følelse av ro og trygghet. I en ellers utrygg verden var nok de to der med på å sikre fundamentet i min grunnmur.

Jeg blir nesten andektig av å tenke på dem. De rakk å feire gullbryllup, før min bestefar noen år etter sa takk for seg, med støvlene på heldigvis. Like mye som sorgen over hans bortgang, var bekymringen for hvordan det ville bli med min bestemor, uten sin kjære ved sin side. De to hadde en unik evne til å ta vare på kjærligheten. Som liten fikk jeg ofte komme opp i senga deres på natta for å finne ytterligere trygghet. Det var ikke akkurat noen «kingsize bed» kan du si. Tipper den kanskje var 130 cm. Av og til var det til og med plass til både meg og min søster samtidig. Der det er hjerterom er det husrom!

Morgenen startet alltid ved at min bestefar sto opp først. Han gikk så bort til kommodeskuffen til min bestemor. Der fant han frem nytt undertøy til henne. Dette kom han bort til senga med, og dyttet det inn under hodeputen hennes så det skulle bli godt og varmt til hun skulle kle på seg. Deretter gikk han ned og fikk fyr i ovnen og satte på kaffen. I tillegg til å høre hans romsteringer, så bar både nyheter og fiskerimeldingene på radioen godt gjennom tak og vegger. Der lå vi da, min bestemor og meg og hørte på kjente, trygge lyder og ventet på at det skulle bli varme i husene, så det ble mest mulig behagelig å stå opp.

Helt til det siste var dagen fylt med små kjærtegn, som nesten kunne være usynlig for omgivelsene. En liten klapp på rumpa, en kjærlig kommentar, et varmt blikk dem imellom. Jeg blir fylt av troen på kjærligheten bare ved tanken på hvordan de ivaretok hverandre.

Selv nærmer jeg meg sølvbryllup med min kjære. Jeg har jo forsøkt å hinte litt med det der om varmt undertøy, også videre. Så langt har det blitt til at jeg hutrer meg opp og røsker med meg det jeg finner i full fart, for ikke å fryse på meg både det ene og det andre. Han er heller ikke like diskre når han finner på å klappe meg på rumpa. Litt røffere i stilen enn min bestefar kan man si. Blikkene derimot, de er der, så også de kjærlige kommentarene. Å jaggu, når det er på det kaldeste å gå og legge seg, så tar han min side i senga dersom han kommer på soverommet først – og det bare for at det skal være godt og varmt for meg når jeg legger meg!

Nybakt brød er ikke bare nybakt brød! Det minner meg om å ta vare på hverandre, og å huske de små kjærtegnene og den varme omtanken i hverdagen. God søndag!

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

2 kommentarer om “Nybakt brød er ikke bare nybakt brød!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: