Alle de vakre rosene🌹🌹🌹

I går skrev jeg om den vakreste rosen av dem alle, og innlegget har fått overveldende respons. Jeg har også fått noen meldinger fra andre pårørende som river meg i hjertet. I tillegg kommer tankene på alle de vakre rosene jeg har møtt oppigjennom årene, og som gjør at jeg føler for å skrive mer om dette!

Etter å ha arbeidet i rusfeltet i over 20 år, så har jeg møtt utrolig mange roser. Fokuset mitt her er jentene jeg har møtt, men det betyr ikke at jeg ikke har sett de blant guttene også. Jentene i rusmiljøet er vakre, skjøre roser. De historiene vi møter er ofte så hinsides, at det er et under at de fremdeles står i det karrige jordsmonnet de fikk tildelt. For mange har rusen blitt en løsning. Rusen er den næringen de trenger for å overleve! For mange av dem fikk de aldri lov til å blomstre. De kom til en verden i full storm, og vinden har aldri løyet. For andre igjen, så har kronbladene lukket seg når verden har blitt for truende.

Disse jentene er ofte fulle av torner. Du skal være ekstremt varsom for å få lov til å komme nærme. Et lite skeivtråkk så er du ute, i beste fall bannlyst for en tid. I verste fall avskrevet for alltid. Du har blitt en del av trusselen! Dette skjer selv om det du har sagt eller gjort har vært i beste mening.

Dette er jenter som har blitt krenket på det verste, og opplevelsen av nye krenkelser er stor. For å forstå dette så må vi igjen inn i traumeforståelsen. Den enkleste forklaringen er kanskje toleransevinduet. Vi har alle et toleransevindu. Det betyr at det går en grense for hva vi håndterer før hjerne, kropp og sjel blir satt ut av spill. Fight, flight, freeze er kanskje kjente begreper for de fleste. Når hjernen er traumatisert så vil den være aktivert på en slik måte at det rasjonelle ofte er ute av syne, både for den det gjelder og for omgivelsene. Mange er tilnærmet konstant i en fight/ flight/freeze sone. Det skal ekstremt lite til før hjernen trigges og man igjen er utenfor eget toleransevindu. Trygghet er fraværende, og det å stole på verden i seg selv er helt utenkelig.

Jeg anbefaler alle å se nærmere på linkene jeg har satt inn ovenfor om traumeforståelse og toleransevinduet. Vi møter dem alle sammen. Mennesker med traumatiserte hjerner. Ikke bare i rusmiljøet. Det var bare brukt som et eksempel på noen av alle de vakre rosene jeg har stiftet bekjentskap med. Enten så har vi noen i familien, blant venner, noen vi kjenner til i nabolaget, eller ser i bybildet. Jeg ønsker meg mer kunnskap til oss alle! Jeg tror nemlig at med større forståelse så kan vi sammen sørge for næring og gode vekstvilkår. Kanskje kan flere roser få oppleve en vår i næringsrik jord, med sol og varme i en trygg og oversiktlig verden!

Dessverre er det ikke alle som gjør det. Noen fortsetter å leve i en destruktiv tilværelse der nye traumer og krenkelser blir en del av dagliglivet. Gi dem i det minste et smil og et vennlig ansikt om du møter noen av dem på din vei. Andre igjen, orker dessverre ikke mer og bukker under for stormen. For disse kan vi hedre et vakkert minne ved å jobbe for at ikke dette skal kunne skje med flere🌹

Neste gang du møter en som kanskje ikke ser ut til å tilpasse seg normer og regler, som kanskje ikke responderer som forventet, og som til å med kan være urimelig og irrasjonell, så vær litt sensitiv og tenk litt på dette. Still deg selv spørsmålet: «Hva har du opplevd, vakre rose, som gjør at du er så utrygg?» og «hva kan jeg gjøre for at dagen din kan bli litt bedre?»

Jeg lover deg – det er verdt det! Det finnes knapt noe vakrere enn å se en av disse roseknoppene tre frem i full blomst❤️

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

En tanke om “Alle de vakre rosene🌹🌹🌹

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: