Lykke🙏

Jeg sitter innimellom å surfer litt på forskning.no. Forskning er interessant i seg selv, og spesielt når du får det komprimert ned til et kort innlegg på en nettside. Fra mitt ståsted så trenger jeg heller ikke å være kritisk til resultatene. Jeg kan bare suge til meg det jeg har behov for der og da! I dag leste jeg at 30% av variasjon i livstilfredshet (lykke) er genetisk betinget. 70% er miljøfaktorer. Jeg er overbevist om at jeg har arvet de beste «lykkegenene» som arves kan! Denne konklusjonen «made my day» – skal ikke mere til!

Mitt vakre paradis! Bilde illustrerer lykke for meg, selv om skyene er grå og brygga har sett sine beste dager. Inne i den brygga er det skapt mange historier og gode minner! I enden av regnbuen finnes selvfølgelig gullet!

Den gangen jeg gikk på sosialhøyskolen så lærte vi om narrative fortellinger. Fokuset her var hvordan du velger å presentere din historie, og hvordan vi kan bidra til å endre vår egen historie ved hjelp av narrativ. I bunn og grunn hvordan vi velger å fortelle den. Dette har jeg tenkt mye på, og det har nok lært meg mye om å fokusere på det positive som har skjedd meg i livet. Det er slettes ikke så rent lite når jeg tenker på det. Jeg er faktisk utrolig heldig og ikke minst takknemlig. Å vite dette gjør at jeg kan kjenne på egen lykke rett som det er!

Jeg kan også velge å fortelle deg min elendighetshistorie. Den er lang og vond, og jeg kan nok konkurrere med mange, dersom dette er et mål i seg selv. Det er det absolutt ikke for min del! I det siste har jeg gitt mine lesere noen små drypp av det livet har hatt å by på av det negative slaget. For meg handler dette om å skape noen nyanser, og forhåpentligvis kanskje bidra til å synliggjøre at dette handler om sjølve livet. Gjennom min yrkeskarriere har jeg møtt så inderlig mange som på feilaktig vis har kommet inn i en ond sirkel, der elendighetshistorien har blitt det de har basert sin identitet på. Ikke sjelden er det systemene og hjelpeapperatet som skal bistå i beste mening, som faktisk bidrar til opprettholdelse av dette.

For å motta hjelp må du være en verdig trengende, og det forutsetter at du må synliggjøre hvorfor akkurat du skal få hjelp via fellesskapets knappe ressurser. Selvfølgelig handler det da om å trekke frem det som bidrar til at du har havnet i den situasjonen du er i. Få frem elendighetshistorien, og gjerne så godt som mulig for å overbevise den som sitter på makta. Klarer du å få den andre til å føle sympati, så kan det hende det til og med drypper litt ekstra.

Når vi vet at 70% av variasjon i livstilfredshet baserer seg på miljøfaktorer, så kan vi selv tenke oss hvor mye lykke vi hadde oppnådd dersom vi stadig skulle fokusert på egen elendighetshistorie (det vi fokuserer på får vi mer av). For noen er dette til og med lært strategi for å livberge seg gjennom livet. Den sosiale arven.

Jeg er så heldig å ha fått innblikk i mange av disse historiene, men med ulike perspektiver. Jeg har sett hvordan omskrivelse av egen historie har bidratt til totalendring i den enkeltes liv. Ofte har min oppgave kun vært å vise interesse for den andre. Uansett hvor mørkt og elendig livet har sett ut på utsiden, så finnes det lysglimt i de aller fleste historier. Det er ofte her vi kan finne gull!

Har du en nabo, en slektning, en venn eller en du ofte ser i bybildet som du har tatt deg selv i å føle sympati for, så vil jeg oppfordre deg til å gjøre litt egen forskning. Ta om mulig kontakt med vedkommende, og gå på skattejakt i hans eller hennes historie. Her kan det fort oppstå magi mennesker i mellom! Anbefales å prøve!

Jeg var et lykkelig barn, i den forstand at jeg var glad i livet og alt det spennende det hadde å by på. Rammen for min lykke var nok ikke å regne som gode vekstvilkår for å bli en lykkelig voksen. Jeg kunne gått i fella, men heldigvis møtte jeg mennesker på min vei som så mine ressurser. Jeg fikk hjelp til å skrive min historie på nytt, med andre briller.

Med troen på at jeg i tillegg har ett 30% genetisk arvet lykkegen, så kan jeg med hånden på hjertet meddele at jeg jevnt over, og stort sett hver eneste dag, kjenner på at jeg tross alt er lykkelig!

Å når den vakreste rosen ringer meg en kveld bare for å fortelle om alt hun er takknemlig for i sitt liv – lykke🌹❤️

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

En tanke om “Lykke🙏

  1. Jeg tror lykke kommer til de som vil se den. Altfor mange fokuserer på negative forhistorier og da blir vi jo sittende fast i det.
    Leste en påstand om at man ikke kan være fattig og lykkelig, husker den provoserte meg, mulig at jeg som vokste opp på 70-tallet har et bedre utgangspunkt enn dagens unge.

    Idag var en lykkedag her, et tynt snølag og sol, mer skulle ikke til. Så jeg har nok også 30% lykkegen, minst.
    Ha en fin kveld

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: