Verre er det ikke!🤷🏼‍♀️

Jeg undrer meg. Undrer meg på hvorfor det er så innmari vanskelig å gi effektiv, riktig og god hjelp på en respektfull måte. Det er så fort gjort å tråkke feil, og vi gjør det stadig vekk, de aller fleste av oss. «Den vakreste rosen» er sjefen i dag, da det var hun som inspirerte meg. Å være i behandling er utfordrende på mange vis. I en sånn setting er du på mange måter fritt vilt for alle gode hjelpere.

Mor og datter under autoterapi. Uvisst hvem som har den ene eller den andre rollen – alt etter som.

Jeg er så heldig å bli brukt som refleksjonspartner for min datter. Det har lært meg mye i den prosessen vi har vært i. Jeg tør påstå at jeg har lært vel så mye av henne de siste årene, som i mine 20 år i hjelperyrke. Hemmeligheten er vel kort og godt at jeg er mamma, så da er det lettere å si klart i fra når grenser krysses. Tillit er heller ikke gratis, den forutsetter at man har gjort seg fortjent til den, og dette igjen krever investering over tid.

Etter at «den vakreste rosen» kom i behandling har vi snakket en del om hva som er etisk riktig og ikke fra hjelpernes side. Tro meg, på 5 år så kommer man borti et vanvittig antall hjelpere, som hver på sitt vis har sin egen tilnærming og praktisering av rollen. Noen bedre, og noen verre. Hvor krysser man grensen for den andres integritet? De fleste som representerer hjelpeyrker har et oppriktig ønske om å hjelpe, samtidig som vi også har en innebygd handlekraft som gjør at vi ofte blir litt i overkant ivrige i tjenesten. Dette er en felle som vi stadig vekk går i.

I dag kom vi igjen innpå temaet, etter at hun hadde et møte med en velmenende terapeut, som plutselig gikk foran pasienten i iveren etter å hjelpe (for orden skyld så er dette bare et eksempel, og vedkommende hadde i ettertid evnen til å gå tilbake de skrittene som krevdes – en ferdighet som faktisk krever at man er faglig trygg på seg selv). Det var uansett denne hendelsen som fikk meg til å tenke på «hjelpekunsten».

Allerede på 1800 tallet definerte den danske teologen, filosofen og psykologen Søren Kirkegaard (1813-1855), hjelpekunsten for oss. Jeg ble kjent med Kirkegaard den gangen jeg gikk på sosialhøyskolen, men jeg tror ikke jeg helt skjønte at dette faktisk var oppskriften. Så enkelt og så vanskelig! Jeg gjengir teksten i sin helhet på originalspråket:

«At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der.

Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden.

For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han – men dog vel først og fremmest forstaae det, han forstaaer.

Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke.

Vil jeg alligevel gjøre min Mere-Forstaaen gjældende, saa er det, fordi jeg er forfængelig eller stolt, saa jeg i Grunden istedetfor at gavne ham egentligen vil beundres af ham.

Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse; Hjælperen maa først ydmyge sig under Den, han vil hjælpe, og herved forstaae, at det at hjælpe er ikke det at herske, men det at tjene, at det at hjælpe ikke er at være den Herskesygeste men den Taalmodigste, at det at hjælpe er Villighed til indtil videre at finde sig i at have Uret, og i ikke at forstaae hvad den Anden forstaaer (…)»

Verre er det ikke…!🙏

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

En tanke om “Verre er det ikke!🤷🏼‍♀️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: