En hel familie rammes – hele familien må inkluderes!💕

I dag har familien vært så heldige å blitt invitert inn i behandlingen til «Den vakreste rosen». Vi er en moderne, sammensatt familie så med de aller nærmeste (foreldre og søsken) så teller vi 10 stykker. Alle var til stede, inkludert rosen selv, og i tillegg hennes bestevenn. To timer med magi. På 5 år er dette første gangen det skjer, og jeg tror vi alle satt der med en tanke om at dette skulle vi ha lært for lenge siden. Uansett, bedre sent enn aldri! Det har vært en meget viktig og lærerik dag! Jeg skulle ønske dette var standarden i all behandling der lidelsen har en stor inngripen i livet til den det gjelder. Familien trenger å forstå!

Det må trygghet og mot til for å komme ut og frem med hele seg! På bildet er det Bjørn som illustrere et eksempel🐱

Psykoedukasjon, som kort og godt betyr informasjon om lidelsen og behandlingen, skulle vært obligatorisk for både pasienter og pårørende, uansett hvilken type lidelse man har. Dette gjelder spesielt dersom lidelsen er så inngripende i livet at den krever behandling. Begge parter trenger å forstå. Den som selv er utsatt har behov for å vite at man faktisk er normal, og at det som foregår i kropp og sjel har en forklaring. For pårørende handler det om at det faller noen brikker på plass. Det gir en helt annen forståelse for valg (mer eller mindre gode og dårlige) som tas, og hvorfor den som er utsatt handler og reagerer som vedkommende gjør. Når vi ikke forstår, reagerer vi ut fra vår egen ramme av erfaring. I verste fall kan dette igjen være med på å forverre symptomer for den som er syk eller har en lidelse. Ikke minst kan dette skape en avstand i relasjoner som egentlig er livsviktige. Vi trenger alle flokken vår!

I dag satt vi der hele gjengen, vi ble alle klokere. Noen forsto eget sinne og frustrasjon over situasjonen, noen fikk en liten sorgreaksjon, noen fikk dårlig samvittighet. Alle fikk gode svar, og midt i det vonde og vanskelige hadde vi det både fint, og litt moro. Humor er alltid befriende når det er alvor. Jeg tror vi alle følte oss heldige som fikk være der i dag, sammen med «Den vakreste rosen» som vi alle er så glade i.

Tusen takk til den aktuelle DPS (distriktspsykiatrisk senter) – traumeavdelingen, for at vi fikk disse to timene. Dette var den aller beste investering i behandlingen for oss som står nært pasienten. Jeg er sikker på at det gir maksimal uttelling for pengene med tanke på den videre prosessen i familien, og for at vår rose skal få fortsette å vokse og gro i den beste, mest næringsrike jorden vi kan tilby!🌹

Jeg ønsker alle der ute en riktig god helg. Budskapet i dag må være å ta vare på flokken din! Søk kunnskap og informasjon når verden blir vanskelig å forstå. Ikke tro at du har svaret på hva den andre går igjennom eller hva som er løsningen, og ikke tro du er en dårlig person, om du ikke forstår og dermed handler ut fra egen forståelsesramme. Vi har alle mye å lære – det er det som er «sjølve livet»…

I dag skriver jeg under som Mamma❤️

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

En tanke om “En hel familie rammes – hele familien må inkluderes!💕

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: