Respectare – å se om igjen…

Ordet respekt har sitt utspring i det latinske ordet respectare, som betyr «å se en gang til – se om igjen» Jeg synes vi alle kan ha godt av å kna litt på det ordet. Snu og vend litt på det, og kjenn etter om du virkelig vet hva det betyr, og om du med hånda på hjerte kan si at du respekterer de du møter på din vei? Om ikke – se en gang til, eller se om igjen…

Min pappa – en mann jeg hadde meget stor respekt for, nettopp fordi han alltid respekterte andre. I kraft av å være et godt menneske, så gjorde han seg også automatisk fortjent til respekt❤️

Å vise respekt er en vanskelig øvelse. I mitt yrke er det en grunnleggende ferdighet. Det er ikke det samme som at alle mestrer dette til fulle, og det er også en livslang øvelse å holde i hevd.

Hva betyr det «å sette seg i respekt»? Jeg husker at jeg lenge var av den oppfatning at det var mulig å true seg til dette, ved å spille på frykt og misforstått autoritet. Så misforstått som det kan bli. Det finnes ikke ekte respekt i denne kategorien. Resultatet over tid er at du oppnår det motsatte, nemlig forakt. Du må gjøre deg fortjent til respekt på en positiv måte.

Å se om igjen betyr at du skal forsikre deg om at du har forstått riktig, og at du ser på den andre som likeverdig, eller en som du setter høyere enn deg selv. Dette er ekstremt viktig i hjelpeyrker der vi møter mennesker i sårbare situasjoner. Vi må respektere den andre, og hvordan den andre velger å leve sitt liv er underordnet. Alle fortjener respekt, rett og slett i kraft av å være menneske. For ordens skyld så er ikke det det samme som alltid å respektere et menneskes handlinger.

I kontakt med familie og venner er det også særdeles viktig å møte hverandre med respekt! Vi må alltid ha en tanke for hvordan vår opptreden, og våre handlinger påvirker den andre. Vi må vise respekt, og den må være ekte. Vi beveger oss stadig på en tynn line dersom vi ikke stopper litt opp imellom og tenker igjennom begrepet. Har jeg forstått? Vet jeg hvordan mine handlinger og holdninger vil slå ut i forhold til den andre? Dersom vi er i en posisjon der vi har makt og tar avgjørelser som påvirker andre, så er dette ekstra viktig.

Jeg har ikke alltid vært like flink, og det tror jeg ikke jeg er alene om. Jeg øver meg hver eneste dag. Det jeg vet er at ordet fikk en annen mening når jeg igjennom min utdanning hadde i oppgave å analysere ordet, og hva som ligger i betydningen. Jeg husker jeg nærmest ble fylt med andektighet når jeg til det fulle forsto hva som ligger i det å ha respekt. Det er stort, det er krevende, det er viktig, og det følger ansvar med i utøvelse av respekt ovenfor andre!

Er du usikker på om du har handlet riktig, tatt riktige avgjørelser på vegne av de du har rundt deg? Om ikke – se om igjen, og se en gang til….

RESPEKT🙏

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: