Petter gjør det igjen👊🏼

Petter Nyquist, jeg tar av meg hatten! Asgeir Borgemoen må gi fra seg tittelen «sjefen over alle sjefer!» Etter å ha sett de to første episodene av «Petter i fengsel», som hadde premiere på TV2 i går, så merker jeg at det igjen gir meg håp om at det er mulig å nå ut til allmennheten. Petter gjør dette på en måte som skaper engasjement og refleksjoner hos mannen i gata. Når han i ettertid går ut og sier han er overrasket over hvor mange av de innsatte som har hatt dårlige oppvekstvilkår, så tenker jeg at dersom Petter er overrasket så er det flere som ikke har fått med seg dette, og som trenger å høre det!


Med min oppvekst som jeg skrev litt om i går med overskriften «Å leve god psykisk helse», og min yrkeserfaring, så er ikke dette noen overraskelse. Jeg har møtt mange av disse guttene. Som Petter, så unnskylder heller ikke jeg handlingene, men jeg ser mennesket. Ingen er bare det du ser, og alle har sin historie. Ikke alle har hatt mulighet til «å leve god psykisk helse» som barn, når de samtidig har vært nødt til å leve sjølve livet, med traumer og faenskap de selv har vært uskyldige i.

Petter Nyquist utøver et kunststykke i sin formidlingsevne. Tenk bare på det han har gjort de siste årene ved å vise frem positive sider fra en verden mange ikke har innblikk i. En verden mange forakter og har lite til overs for. Jeg tror ikke alle forstår hvor viktig alle hans bidrag er. I min yrkeskariere har jeg vært vitne til mye stygt. Stygt i den forstand at vanlige folk ikke vet å oppføre seg, og folk som ikke har evne til å forstå sine medmennesker. Jeg har sett hvordan samfunnet og enkeltindivider ser på, og behandler mennesker i nød. Alt fra hvordan mannen i gata sender foraktfulle blikk, spytter etter folk og liketil unngår å agere når noen ligger hjelpeløse på gata. Jeg har sett vektere som bortviser uten annen grunn enn at vedkommende er et estetisk forstyrrende element, som andre bør skånes for. Jeg har dessverre også vært vitne til politi som har gått langt over grensene for det nødvendige, når mennesker har blitt lagt i jern på åpen gate. Jeg forstår selvfølgelig at jeg ikke har innblikk i alt som foregår i enkelte situasjoner, men det jeg viser til er situasjoner der jeg har vært tett på oppigjennom årene (jeg vil understreke at dette er enkelttilfeller). Jeg har heldigvis møtt flere av den motsatte sorten, både blant politi og vektere!

Poenget er at Petter Nyquist når ut til mange. Jeg tror flere har fått øynene opp for menneskene bak rusen, og de kriminelle handlingene. Jeg tror han har bidratt til å skape en større aksept og forståelse blant folk flest. Han har bidratt til å bryte ned tabu. Han har løftet frem historier som berører. Jeg er ganske sikker på at flere som har benket seg foran skjermen, nok har fått en annen forståelse for en tidligere ukjent verden. Kanskje er det ikke så skummelt å ta kontakt med medmennesker når vi får et bilde på hvem de er, bak all nøden og alle elendighetshistoriene?

Det viktigste er kanskje at han har bidratt til et sterkere fellesskap.

Det vil alltid være noen som har et foraktfullt syn på mennesker som ikke viser at de kan ta vare på seg selv, og være produktive medlemmer av samfunnet. Det Petter bidrar til er at vi blir flere på den andre siden. Flere som ser og som forstår, som ikke reagerer med frykt og unngåelse, men som ser mennesket og inkluderer. Inkludering kan være et smil og en hilsen, en kort prat, eller et nytt og spennende bekjentskap.

Vi trenger flere som Petter. Å ja, selvfølgelig har han gjort et levebrød av dette og takk for det. Da kan han fortsette å bruke sitt vinnende vesen, sine gode medmenneskelige evner og sin formidlingsevne til å gjøre verden til et litt bedre sted, for de av oss som kanskje ikke har så mange av de gode opplevelsene med seg i bagasjen. Det beste er at vi alle kan lære av det – bli litt mer som Petter!

Takk Petter – jeg tar av meg hatten🎩🙏

Dersom du vil bidra til dette gode arbeidet, så kan du gå inn på Bestemor&Sjefen sin side på fb. Under innlegget der, finner du en knapp der du kan donere penger til Stiftelsen Petter Uteligger. Jeg har sett hvordan disse pengene kommer brukergruppen til gode, og alle monner drar🙏

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: