Det er opp til deg, Harry!

Verden er inne i en spennende tid. Det florerer mange dystre spådommer, der vi kan samles om frykt og redsel for hvordan livet vil arte seg. Vi snakker om en verden før og etter korona. At mye blir annerledes er det vel ingen tvil om.

Bildet er ikke fra 70-tallet, men viser noe som er en økende aktivitet blant norske familier i Mars 2020.

Sjefen i dag må bli sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen. Han har i sin kronikk «Når støvet har lagt seg», satt fokus på at de endringene som tvinger seg frem, ikke nødvendigvis gir grobunn for en mer negativ utvikling, men at det er opp til hver og en av oss hvilket fokus vi har fremover.

Det som blir spennende å se, er hvordan vi vil endre de globale strukturene? Kan krisen være med på at vi ser verdien av å sikre at vi er i stand til å klare oss mer på egen hånd? Kan vi for eksempel få en ny vår for det Norske landbruket? Mer kortreist mat og bærekraftig produksjon? Kan pandemien bidra positivt til klimakrisen ved at vi holder oss mer i ro hjemme, og at vi i fremtiden ikke gjør oss så avhengige av internasjonalt samarbeid på absolutt alt?

Det er heller ingen tvil om at vi må ta et oppgjør med vårt eget forbruk, og den mangeårige kjøpefesten vi har vært inne i. Økonomien vår er hardt rammet av den krisen vi står i, noe som vil få alvorlige konsekvenser for mange. Vi må stramme inn der vi kan. Det er ikke sikkert det er den nye genseren fra H&M som er den viktigste lykken i hverdagen. Det er ikke sikkert det er det beste for våre barn og barnebarn at vi har lagt til rette for det kjøpepresset vi har hatt til nå. Kanskje kan krisen føre til mer bærekraftig produksjon her også? Verden tvinges til å tenke nytt, og det er kanskje på tide dersom vi skal berge kloden vår for kommende generasjoner.

Kan den fasen vi er inne i nå minne oss på hvor viktige vi er for hverandre? Hvor viktig familie er, og aktiviteter som vi gjør i fellesskap. Det er en fryd å se på facebook hvordan folk koser seg ute i naturen sammen med familien. Vi har god tid til å kjede oss. Resultatet av dette ser ut til å være at vi får en renessanse for familieaktiviteter, enten det er ute eller inne over et brettspill. Matlaging, inkludert baking, har også tatt seg opp til glede for store og små.

På det store internettet florerer det av positive innslag og kreative underholdningsbidrag fra både private, kunstnere og ulike offentlige instanser. Jeg har en følelse av at de nære ting har fått en annen betydning, og at vi lever mer her og nå. Vi er til stede i tiden og med hverandre uten å stresse. Dette er gode kvaliteter og helseforebyggende på sikt. Jeg er ikke i tvil om at et liv der vi lever mer i takt med tiden, naturen og fellesskapet vil ha en positiv effekt på den psykiske helsa vår.

Selv om jeg vet at det er bekymringsfulle tider for sårbare grupper, som er overlatt mer til seg selv akkurat nå, så registrer jeg også at vi tenker mer på hvordan vi kan inkludere alle. Vi blir mer kreative også her. I tillegg kan det at vi får mer positiv aktivitet og mindre stress blant den generelle befolkningen, kanskje bidra til at vi frigjør mer ressurser (både menneskelige og økonomiske) til å sette inn hjelp og tiltak der det virkelig trengs?

Så er det jo heller ikke til å unngå at vi ser en del dommedagsprofetier. Som Hylland Eriksen sier så kan denne typen kriser også føre til mistenksomhet, tilbaketrekning, rasisme og nasjonalisme. Dette må vi ikke glemme, og et hvert forsøk på å fyre opp om denne fryktmentaliteten må vi kvele ved rota. Med den norske folkesjela, som har en iboende mentalitet om at vi stiller opp for hverandre når det trengs, så har vi en stor mulighet til å påvirke dette i riktig retning.

Det kommer til å bli nok polarisering ute i verden. Vi har sett skumle tendenser i flere land den siste tiden. Denne krisen kan nok bli brukt for det den er verdt, også for disse grupperingene. Det er mange som ikke har vårt utgangspunkt og våre muligheter til å dra sammen i riktig retning. Selv om jeg ofte har vært frustrert over våre politiske partier og det jeg har opplevd som en svak opposisjon, så setter jeg nå pris på at vi har myndigheter som ikke står lengre fra hverandre enn at de går sammen når det virkelig gjelder.

Hylland Eriksen avslutter sin kronikk ved å vise til Humlesnurr sitt svar til Harry Potter når han lurer på om han er god eller ond, ettersom han har noe fra Voldemort i seg: » Det er opp til deg Harry».

Jeg kan ikke fri meg fra tanken om at det er noe eller noen som har sett seg nødt til å hjelpe denne kloden på riktig vei (og da tenker jeg ikke dette er en konspirasjon i regi av Greta Tunberg). Kanskje er det naturen som bidrar med å gi oss en dytt i riktig retning? Vi har jo ikke akkurat vist handlekraft og villighet til å gi fra oss noe av godene vi har hatt til nå, til tross for at vi vet at vår vestlige levemåte ikke er bærekraftig over tid. Nå har vi kanskje en sjanse til å gjøre de nødvendige endringene raskere, selv om det kan bli smertefullt på veien. Hvordan vi velger å bruke denne situasjonen til endring, vekst og utvikling, er noe hver og en av oss kan bidra til å påvirke.

Det er opp til deg, Harry…

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: