«Livets harde skole – LHS»

I dag var det nok en gang litt morsom harselering av begrepet «Livets harde skole» på facebook. Ingenting i veien med det. Jeg er en av de som ler godt av «vredens gnag» sin fremstilling av LHS. Jeg kjenner imidlertid mange som påberoper seg denne skolegangen, og som er både kloke og vise med mange fine perspektiver og masse kunnskap å bidra med. Deres definisjon av denne skolen er fravær av annen skolegang, og et tøft liv som har gitt mye erfaring og kompetanse som de fleste av oss er så heldige å få slippe. Så kan vi jo le litt av det da, at det er denne utdanningen som står på cvǹ…

Somliga går med trasiga skor

Vel dette begynner å bli etterspurt kompetanse. Vi søker stadig etter erfaringsmedarbeidere, nettopp fordi de har viktig kunnskap å bringe inn i våre tjenester. Cornelis Vreeswijk har en sang med tittel «somliga går med trasiga skor«, og det er nettopp de som vet hvor skoen trykker, som kan fortelle oss hva som kan bidra til god hjelp. Litt livserfaring er slettes ikke en dum erfaring å ha med seg, i alle de yrkesgruppene som opererer innenfor mitt fagfelt – rus/psykisk helsefeltet (burde vært et krav spør du meg, men det er det jo ingen som gjør, bortsett fra storsjefen som vet at jeg har svaret på alt). Som veileder av studenter opp gjennom årene, har jeg av og til stilt direkte spørsmål til om de noen gang har hatt skikkelig fylleangst om ikke annet? Bare for å få de til å hente opp en liten anelse av følelsen og forståelsen for hvordan det kan oppleves å leve med angst. Dette lærer du ikke gjennom pensum på skolen!

Så har vi da også «besserwisseren» som helt klart har stor tro på egen kompetanse, og som nok kunne søkt stillingen som rektor ved livets harde skole og trivdes kjempegodt med dette i sin overbevisning. Kriterier her er at du er faktaresistent, påståelig og impulsiv. Jeg har møtt mange av de også. Ikke alle skryter på seg «livets harde skole», men noen. Verst er det med de i denne kategorien som har sin skole gjennom all verdens tilgjengelige kilder via det store internettet eller «har sett det på TVn». Jo billigere propaganda, jo lettere ser det ut til å fange deres interesse. Denne gruppen har aldri hørt om kildekritikk, og er dermed kanskje de farligste å komme ut for. Sjelden en etterspurt kompetanse, men de det gjelder ser ikke ut til å ha fått med seg akkurat det, da de ser det som sin dedikerte oppgave å opplyse andre.

Så har du de som skal ha seg frabedt enhver tilknytning til LHS, som påberoper seg å ha både det ene og det andre fagbrevet, eller som har studiepoeng trykt langt oppover ryggraden. De finner alltid en anledning til å fremheve egen fremragende innsats i studietiden, og har all verdens kilder å vise til. De har ofret det meste i livet til fordel for hardt arbeid og slit for å oppnå gode resultater, ved en mye mer anerkjent skole enn LHS. De som ikke forstår at dette er meningen med livet er egentlig definert som udugelige unnasluntrere. Ingenting er interessant for denne gruppa, med mindre du kan vise til teoretiske og forskningsbaserte undersøkelser lagt til grunn for din kunnskap og dine meninger. Du verden det er trist når du møter de som på grunn av at det presser på i ryggraden, ser ut til å ha mistet gangsynet. Dette er den gjengen som bidrar til et økt skille mellom «oss og dem», eliten og almuen», «skiten og pannjkaka…»

Det jeg prøver å si noe om i dette innlegget er vel kort og godt at det «spielt keine rolle» hvilken skolegang du har på din cv! Det som er viktig er hvordan du bruker kunnskapen og kompetansen du har opparbeidet deg gjennom livet, formell eller uformell, skole eller livet forøvrig. At vi er åpen og nysgjerrig på hva «den andre» kan bidra med for at jeg kan utvide mine horisonter, og med det bli et enda bedre eksemplar av arten til det beste for fellesskapet. Det er det som betyr noe!

Du og jeg, ikke vi og dem❤

God helg fra bestemora, som har en lang og utfyllende cv men som stadig er like undrende over hvor mye det er å lære, og hvor lærdommen kommer fra🙏

Publisert av Bestemor&Sjefen

En bestemors blogg om livets små og store spørsmål, gjerne diskutert med «sjefen» over kaffekoppen ved frokostbordet. Sjefen kan ta form i mitt alterego, i min mann, barn, barnebarn, en venn eller bikkja for den saks skyld... Det beste utgangspunktet jeg har for refleksjoner er meg selv. Jeg kommer derfor til å dele av mine erfaringer gjennom mine snart 50 år her på kloden, både private og profesjonelle. Dette gjør jeg utelukkende for å belyse temaer og spørsmål (om sjølve livet) som jeg antar også kan være av interesse for andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: